Bana “senin için en önemli temel değerleri yaz” deseler ve sonra “hepsinden birer birer vazgeçeceksin”…
Akdeniz Vatandaşı Olmak
Akdeniz Vatandaşı Olmak….İşte bu rüyayı vizyon haline getiren, vizyonu amaçlara ve hedeflere indirgeyip onu eyleme geçiren Malta Merkezli Bir Vakıf… İsmi “The Mediterranean Tourism Foundation (MTF)”-Akdeniz Turizm Vakfı. Bu vakıf; hem kamu, hem de özel sektörün çabalarını güçlendirerek Akdeniz’in barış, işbirliği ve refah alanına dönüştürmeyi, bölgede sürdürebilir turizmin büyümesine yapılacak yatırımları teşvik etmeyi ve bölgesel işbirliği projeleri ile Akdeniz Turizmini güçlendirmeyi amaçlayan kar amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşudur. Akdeniz Turizm Vakfı (MTF) Malta’daki Malta Oteller ve Restoranlar Birliği (MHRA) tarafından 28 Kasım 2013 tarihinde kurulmuştur. 4 Aralık 2015 tarihinden itibaren ise AB ve Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü(UNWTO) desteği ile Manifestosunu yayınlayarak resmen kurulmuştur.
Onursal Başkanlığını Malta Cumhurbaşkanı Marie-Louise Coleiro Preca’nın yaptığı vakfın Yönetim Kurulunda Türkiye’den Yönetim Danışmanı Dr.Barbaros KON, Tunus ve Mısır geçmiş dönem Turizm Bakanları, FIJET-Dünya Turizm Gazetecileri ve Yazarları Federasyonu Başkanı, Cezayir, Fas, Fransa ve Malta’dan Otel ve Restaurant Federasyonlarının Başkanlarının, Havayolu, Otel Zinciri Sahiplerinin, AB Turizm ve Taşımacılık Komisyonu Başkanı ve Bruno Santori gibi ünlü sanatçının olduğu farklı profillerde güçlü bir ekip bulunmaktadır. Akdeniz çanağında barışa önem veren vakfın, ülke değerlerimizle örtüşen birçok ortak noktaları bulunmaktadır. Vakfımızda Türkiye’ye çok önem ve değer verilmektedir.
MTF, UNWTO, HOTREC, 5 + 5, Akdeniz Birliği ve AB kurumları dahil olmak üzere Akdeniz turizmine ilgi duyan benzer kurumlarla yakın işbirliği içinde çalışmaktadır. Akdeniz’deki ülkeler için turizmin bu kadar önemli bir politik ve ekonomik sektör olduğu düşünüldüğünde, Akdeniz turizmiyle ilgilenen paydaşların bir araya gelmesi, inisiyatifleri paylaşması ve bölgeyi seyahat etmek isteyen dünya insanına bir hedef olarak tanıtması için bir anlamda platform olarak hizmet vermektedir. Bu doğrultuda birçok faaliyetlerde bulunmaktadır.
Bu doğrultuda yaptığı faaliyetlerden biri de, 5 yıldır düzenlediği dünyanın her yerinden yaklaşık 39 ülkeden 1.500 kişinin katıldığı Akdeniz Turizm Forumlarıdır. Turizm alanındaki ve diğer sektörlerden de iş insanlarının ve devlet adamlarının katılımından oluşan ve belli bir tema doğrultusunda gerçekleşen bu forumda, Dünyanın Akdeniz dışından bölgelerinden de çok değerli konuşmacılar, yatırımcılar, AB temsilcileri, bakanlar, belediye başkanları, sivil toplum kuruluşları ve turizmcilerin katıldığı büyük bir platform olmaktadır. Her senede Türkiye’den değerli konuşmacılar da katılım göstermiş ve yaklaşık 30 kişilik bir ekip ile Türk Delegasyonu temsil edilmiştir. Bu güne kadar 2013-2018 yılları arasında “Fit For Growth”, “The Great Story”, Empowering Tomorrow” ve “The Mediterranean Hot–Hospitality of Tomorrow”temaları ile gerçekleşen Turizm Forumları bu sene 01-02 Mart 2018 tarihlerinde Malta Cumhurbaşkanının himayesinde Mediterranean BLUE (Beautiful Life Unites Everyone)teması ile Malta’da Hilton Otelinde gerçekleşmiştir.
Peki bu forumlarda neler var derseniz; Forum bünyesinde panel, ana oturum konuşmacıları ve çalıştaylarla Akdeniz Turizm’inin geleceği ile ilgili detaylar tartışılmaktadır. Gecesinde ise Cumhurbaşkanı ve Başbakanın, diğer ülke bakanları ile katılımcıların katıldığı Gala Yemeği öncesi ise Akdeniz Turizmine yaptığı katkılardan dolayı son 4 senedir Malta Cumhurbaşkanı H.E.Marie-Louise Coleiro Preca tarafından çeşitli dallardan Akdeniz Turizm ödülü verilmektedir. Bu ödüllerden en büyüğü olan The Mediterranean Tourism Great Sea Award-Akdeniz Turizmi Büyük Deniz Ödülünü dört senedir Türkiye’ye verilmesi ayrı bir onurdur. Akdeniz Turizminde sağlamış olduğu innovatif/yenilikçi örnek çalışmalar ve misafirperverlik anlayışında Akdeniz Turizmine yapmış olduğu katkılardan dolayı Akdeniz Bölgesindeki birçok Turizmci arasından Türkiye’den Tura Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Erkunt ÖNER, Vakfın En Büyük Ödülü olan 2018 Akdeniz Turizmi Büyük Deniz Ödülü’ne layık görülmüştür ve ödülünü Malta Cumhurbaşkanı H.E.Marie-Louise Coleiro Preca’dan almıştır. Daha önceki yıllarda da Atlas Global Yönetim Kurulu Başkanı ve ETS Tur sahibi Murat ERSOY, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet KOCADON ve Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah DEMİRCAN bu ödüle layık görülmüştür. Bu ödüllerden en prestijli olanın 4 yıldır Türkiye’ye gitmesi ülkemize verilen önemin ayrı bir göstergesidir.
Bu yıl 148 konuşmacı ile yapılan forumda ilk gün Turizmde Sürdürebilirliğe hizmet edecek olan Enerji, Sağlık, İnsan Kaynakları, Politika, Turizmde Kadın, Teknoloji, Müzik, Filim, Yemek, Tasarım, Mimari, Din, Yatırım ve Ekonomi konularında yapılan spesifik çalıştaylarla konular dünyanın çok farklı yerlerinden gelen uzmanları tarafından tartışılmış ve ortak sonuçlar çıkarılmıştır. Bu çalıştaylara açıkçası ilgi yoğunluğundan salonlarda yer kalmamıştır. Bu çalıştaylarda en çok dikkati çekenler özellikle otellerde ve restaurantlarda enerji verimliliği sağlayan çalışmalar, turizmde verimlilik ve etkinlik adına yapılan inovatif yaklaşımlar ve Turizmde barışı sağlamak için kadınların rolüydü.
İkinci gün ise harika açılış şovları ile başladı ve özellikle Akdeniz’in ışıltılarını hissettirten ve modanın da bir turizmi cezbetme aracı olacağını gösteren defile çok etkileyiciydi. Ana oturum konuşmalarında Malta Cumhurbaşkanının özellikle vurguladığı Akdeniz Vatandaşlığı konusu ayrı bir vizyon oluşturdu. Bu vizyonu yaşatabilmek için Kültürlerarası girişimlerin etkili olması vurgulandı. 2017 sonunda emekli olan şu an MTF Danışma Kurulunda bulunan Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü Genel Sekreteri Taleb Rifai ise geçmiş, şimdiki zaman ve gelecek ile ilgili olarak özellikle geçmiş ile ilgili bir şey yapılamayacağını ama geleceği şekillendirmenin elimizde olduğunu vurguladı. Bugün, dünyanın hızla değiştiğini ve hayatta kalacakların en güçlü, en zeki olanların değil, değişimi yönetebilenlerin olacağını vurguladı. Dünyayı değiştiren dijital devrimin, kentsel devrimin yanında dünyada global olan üçüncü devrimin seyahat devrimi olduğunu söyledi. Sürdürülebilirlik, Güvenlik ve Dijital bozulmanın seyahat ve turizm paydaşlarını çok etkilemesine ve zorlamasına rağmen seyahat ve turizm bir ekonomik sektör olarak büyümeye devam ettiği ve %4’lük dünyadaki ekonomik büyümeye rağmen bu sektörün %6.5 büyüdüğünü vurguladı. Dünyadaki nüfusun 1/5’inin seyahat ettiğini, her gün 3.2 milyar dolarlık küresel harcama ürettiğini, tüm dünyadaki işlerin 1/10’unu yarattığı ve dünyadaki GSYİ’nın da %10’unu temsil ettiğini söyleyerek dünyanın en büyük 3. İhracat endüstrisi olarak Turizmin önemini çok güzel vurguladı. UNWTO’unun uzun vadeli tahmini olarak 2030 yılında seyahat eden 1.2 milyar insan sayısının 1.8 milyara çıkacağını söyledi. Bununda gerçek bir devrim olduğunu söyledi. Beni etkileyen en önemli konuşmalardan biri UNWTO’nun Genel Sekreteri Taleb Rifai’nin bu konuşmasıydı.
Malta Başbakanı ve Turizm Bakanı konuşmaları haricinde, diğer ülke bakanları konuşmalarını gerçekleştirdiler. Ama en renkli olanı ise Forum Salonuna geliş seronomisi ve konuşması ile Gana Kralı’nın konuşmasıydı. 28 milyon nüfusa sahip Gana’nın Stratejik planlarında 5 yılda 5 milyon turistin gelmesini planlayan ve 50 otel yatırımı yapacaklarını belirten Gana Kralı Cephas BANSAH, MTF vizyonunu Batı Afrika’ya taşımak istediğini belirterek ilk fırsatta Batı Afrika Turizm Vakfının kurulmasını sağlayarak Batı Afrika Turizm Forumunu gerçekleştirmek istediklerini vurguladı ve bu oluşumlarda MTF’nin tecrübelerinden ve deneyimlerinden faydalanmak istediğini belirtti. Diğer ana oturum ve panellerde ise, bize sağlık ve din turizminden, turizmdeki teknolojiye, turizmdeki yeni pazarlardan, turizmdeki markalaşmaya, kültürel mirasları koruyarak yapılacak şehir düzenlemesinde şehri nasıl geleceğin cazibe merkezi haline getirileceği konularına kadar dünyada önde gelen konu uzmanları sunumlarını gerçekleştirdiler.
Türkiye Kültür ve Turizm Bakanımızın aynı tarihteki Cumhurbaşkanımız ile olan yurtdışı seyahati nedeniyle katılamadığı bu forumda ülkemizden farklı konularda alanlarında uzman olan 10 konuşmacı ve panelist ülkemizi en iyi şekilde temsil etti. MTF Yönetim Kurulu üyesi Dr.Barbaros KON ve ATURJET-FIJET Türkiye Başkanı Delal ATAMDEDE liderliğinde de Türk Delegasyonu tüm toplantılarda ve resepsiyonlarda hazır bulundular.
5.Akdeniz Turizm Forumunun bu seneki en önemli gelişmesi ise MTF Genel Sekreteri Andrew Agius MUSCAT’ın çabaları ve MTF Yönetim Kurulu üyelerinden dünyaca ünlü maestro Bruno SANTORI liderliğinde kurulan ve birçok Akdeniz Ülkelerinin ünlü solistlerinin yer aldığı 55 kişilik AKDENİZ ORKESTRASI Gala Gecesi öncesi harika bir konser verdi.
MTF’nin odaklandığı 3 ana alan var bunlardan biri diyalog, biri eğitim ve diğeri de etkinliktir. Diyalog başlığı altında Akdeniz Turizm Vakfı sadece Malta’da yapılan bu çalışmalarla değil Malta dışında da uluslararası seviyede ilk konferansını Filistin’de Bethlehem’de gerçekleştirdi. Yapılan yıllık faaliyet takvimi doğrultusunda yurtdışı paylaşım toplantılarını 2018’de de gerçekleştirmeye devam edecek. Ayrıca MTF, Bodrum’da Belediye Başkanı Mehmet KOCADON’un destekleri ile bir irtibat ofis açmıştır. Diğer yurtdışı ofisi de İtalya’da dini turizmin yoğun olduğu bölge olan Assisi’de açmış bulunmaktadır. UNWTO tarafından UNWTO’nun Madrid’deki merkezinde Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü tarafından akredite olan MTF, Çin’de Dünya Turizm Asamblesine katılım göstererek dünya turizm platformunda yer buldu. Union for the Mediterranean-MOU ile yapılan işbirliği toplantısı, FIJET’in Konya Altın Elma Ödül Yarışması, Tunus’ta Akdeniz Birliği-MOU toplantısına katılım, Kuşadası Belediye Başkanlığı ile yapılan toplantı, Hırvatistan Avrupa Turizm Yazarları Ödül törenine katılım, HOTREC toplantılarına aktif katılım, Nisan ayında Fijet Türkiye ile ortaklaşa yapılacak Diyarbakır Toplantısı ve Büyükelçiler toplantısı “Diyalog” başlığı altında Malta dışında yapılan ve katılınılan çalışmalardır. Diyalog altında yapılan en önemli çalışmada yukarıda bahsettiğimiz ve bu sene 5ncisi yapılan Akdeniz Turizm Forumlarıdır. Bu forumların daha spesifik konularda küçük ölçeklileri 2018 yılı içinde Mısır, Tunus ve Türkiye’de geçekleştirilecektir. Tüm ülkede wifi serbest projesi, taste the islands projesi ile tüm akdeniz adalarında ortak kimliğin oluşturulması, akdeniz’de şehirleri renklendirme ve süslemelerini sağlayacak projeler, sualtı müzeleri, yeşil akdeniz, temizlik denetimleri, yukarıda bahsettiğimiz farklı alanlarda verilen Akdeniz Turizm Ödülleri vb.’yi yine bu kapsamdaki MTF projeleri olarak bahsedebiliriz.
MTF’nin sürdüreblirlik adına öncülük ettiği konulardan biri de Enerji verimliliği. Bu konuda Malta Hükümetinin desteklediği bir programla oluşturulan ve tüm otellerin ve restaurantların ulaşabileceği on-line enerji verimliliği yazılımı ve çözümü hakkında bilgilendirme bu forumda yapıldı. BEST- Benchmarking Energy Sustainability Targets adı altında gerçekleştirilen bu on-line yazılım aracı ile Akdeniz bölgesi’nde otel ve restaurant sektöründeki enerji verimliliği ve veri paylaşımı ile ilgili bir çalışma yapıldı. Otelcilik sektöründe verimlilik sonuçlarına etki eden optimal enerjiyi sağlamak için teknoloji kullanım uygulamaları da Vakfın önemli projelerinden biridir. Ayrıca bu projenin devamı olan başka bir projede enerji çözümleri ile verimliliği arttıran kuruluşları sertifikalandırmak ve teşvik etmek amacıyla ödüllendirmektir.
Eğitim başlığı altında ise en önemli amaç öğrencilerle uygulamacıları bir araya getirmektir. Bu doğrultuda dünyanın her bir yerindeki üniversitelerle işbirlikleri yaparak kültürlerarası işbirlikleri geliştirmek ve eğitimi alan kişilere staj ve istihdam alanları yaratılmaktadır. MTF, Akdeniz’e ilgi duyan turizm paydaşları için Research, Innovation, Talent and Education (RITE)- Araştırma, İnovasyon, Yetenek ve Eğitim (RITE) merkezi olmayı hedeflemektedir. Bu doğrultuda akredite kısa süreli mesleki kurslar, yüksek lisans dersleri, e-öğrenim, meslek eğitimi alanlarında birlikte çalışmak üzere okullar, enstitüler ve üniversitelerden oluşan bir ağı bir araya getirmeyi hedeflemektedir. Bunun için turizm ve konukseverlik eğitimi ve sürekli mesleki eğitim için Akdeniz bölgesinde bir mükemmellik merkezi kurmak MTF’nin bu başlıktaki amaçlarından biridir.
Ekinlik başlığındaki amaçlardan biri farklı kültürlerdeki insanları bir araya getirmek için en önemli araç olan müzik ile Akdeniz ülkeleri arasında köprü kurmaktır. Bu kapsamda Akdeniz Senfoni Orkestrası-MSO, Maestro Bruno Santori tarafından 2017 yılında kuruldu ve ilk konser 5. Akdeniz Forumu kapsamında yapıldı. MSO, Akdeniz’in farklı ülkelerinden gelen müzisyenlerden oluşuyor. İleriki aşamada burada görev yapacak müzisyenler MSO Akademisi aracılığıyla eğitilecek ve seçilecek. MSO, başta Akdeniz olmak üzere dünyanın dört bir yanından diğer tiyatro ve orkestralarla köprü kuracak. Bu başlıkta gerçekleştirilen diğer bir organizasyon ise Bodrum’da gerçekleştirilen Caz Festivalidir. Müzik Akademisi, Paskalya Müzik Festivali, Akdeniz Radyosu, Işık Festivalleri ile Hint Turisti Akdeniz’e çekmek ve Luciano Pavarotti gibi ünlüleri 3D Teknoloji ile sahneye getirmek ise diğer Etkinlik başlığı ile yapılacak projelerdir. Farklılığın güzel olduğuna inanan MTF, Med Christmas-Akdeniz Noeli, Bodrum-Malta arasındaki yat yarışları, Akdeniz Filim Festivali ile gelecekte gerçekleştirilecek projelerden olduğunu belirtebiliriz.
MTF sonuç olarak Akdeniz halkının, Akdeniz mirasını koruma ve koruma yükümlülüğü altında olduğu ve Akdeniz halklarının ortak mirasını oluşturduğu bilincini yayarak, turizmin sosyal ve ekonomik faydalarını ön plana çıkarmayı amaçlamaktadır. Turizmi, istihdam yaratma, gelişmiş eğitim fırsatları ve refahın daha iyi dağıtılması için bir araç olarak teşvik etmek, bölgede farklı kültürleri biraraya getirerek Akdeniz Vatandaşlığı bilinci ile barış ve istikrara yol açmak ise diğer önemli amaçlarından biridir.
This Post Has 0 Comments